Over Roy

Ik ben uitvoerend pianist en componist maar bovenal een bevlogen docent. Naast het geven van pianolessen en muziektheorie in mijn lespraktijk in Tilburg, ben ik dan ook werkzaam als gastdocent Solfège en Pianobegeleiding (Praktische Harmonie Docent Muziek) aan het Fontys Conservatorium.

Kennisoverdracht en mensen enthousiasmeren is wat mij uiteindelijk drijft. Ik leg met evenveel enthousiasme uit waar de toon c ligt op de piano als hoe een symfonie compositorisch in elkaar steekt.

Opleiding

Ik studeerde aan het Fontys Conservatorium in Tilburg hoofdvak klassiek en bijvak jazz piano bij bekende pianisten als Jelena Basova en Randal Corsen. Naast mijn twee pianostudies, theoretische en onderwijskundige vakken volgde ik twee bijvakken in compositie. Verder heb ik masterclasses gevolgd bij klassieke pianisten als Rian de Waal (voorzitter Franz Lisztconcours), David Kuijken en ook jazzpianisten als Harmen Fraanje (Compositieprijs 2004) en Rembrandt Frerichs (Edisongenomineerd). In 2008 ben ik cum laude afgestudeerd en in 2010 rondde ik een specialisatie in solfège (post-hbo) af. Sinds 2014 studeer ik naast mijn muziekwerkzaamheden in deeltijd Theologie aan de Universiteit van Tilburg.

Pianist / Componist

Als uitvoerend pianist heb ik een ruime speelervaring op zowel klassieke, jazz als poppodia opgedaan. Naast het verzilveren van een finaleplaats in ‘Brabant Toptalent’ heb ik prijzen gewonnen op het ‘Petrof Festival’ en bij ‘Talentenjacht Kippenvel’. Ik werk samen met dirigenten als Hans van den Brand (Hercules musical), Lauran van der Sanden (Tilburgse Revue) en componist Maarten Hartveldt. Daarnaast begeleid ik artiesten als Pearl Jozefzoon (‘The Voice of Holland’) met wie ik in 2013 te zien was op live televisie bij ‘De Wereld Draait Door‘. In 2012 componeerde ik de soundtrack voor de korte film ‘Flawed‘. Verschillende luistervoorbeelden van mijn filmmuziekprojecten kunt u vinden op de pagina ‘audio‘.

Docent

In hart en nieren ben ik een docent. Kennisoverdracht en mensen enthousiasmeren is wat mij uiteindelijk drijft. Het maakt voor mij niet uit of dat nu op beginners- of conservatoriumniveau is. Ik leg met evenveel enthousiasme uit waar de toon c ligt op de piano als hoe een symfonie compositorisch in elkaar steekt. Ik heb tijdens mijn studies veel methodes en pedagogische benaderingen bestudeerd. Door de jaren heen heb ik leservaring opgedaan met verschillende vormen van muziekonderwijs en verschillende leeftijden en achtergronden. Daarbij ontwikkel ik ook zelf lesvormen voor studenten. Wat mij intrigeert en enthousiast maakt is het zoeken naar een lesvorm die bij iemand past: iemand vooruit helpen en nieuwe inzichten geven. Iedereen is voor mij namelijk uniek, met eigen voorkeuren en mogelijkheden. Dat maakt het lesgeven, vooral één-op-één, tot een complexe en persoonlijke bezigheid. Maar dat is nu juist het leuke, uitdagende en bevredigende aspect van lesgeven. Doceren is één van de mooiste beroepen en roepingen in het leven!

Roy Harmanus | Meliskerkestraat 15 | 5045 EJ Tilburg | +31683251008 | info@royharmanus.com